Hodowla ryb
Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Tarnowo prowadzi hodowlę ryb słodkowodnych. Podstawowym gatunkiem hodowanym na obiekcie był pstrąg tęczowy, który od 2003 roku produkowany był w pełnym zakresie, tzn. od ikry do ryby handlowej. Począwszy od roku 2007 rozpoczęliśmy proces przekwalifikowania hodowli w kierunku pstrąga alpejskiego. W 2008 osiągniemy pułap produkcji ok pół na pół obu gatunków pstrąga, od 2009 większość stanowił będzie alpinus. Możliwości produkcyjne gospodarstwa to ok. 150 - 200 ton pstrąga, z czego większość hodowana jest do wagi handlowej. Od 2009 planujemy wprowadzić do sprzedaży również materiał zarybieniowy pstrąga alpejskiego.
Poza pstrągiem hodujemy także inne gatunki ryb. Przeważającymi są karp i jesiotr. Produkcja karpia oparta jest na ziemnych stawach narybkowych, oraz na areale produkcyjnym innych gospodarstw z którymi Pstrąg Tarnowo kooperuje. Produkcja karpia osiąga rocznie rozmiary 30 - 80 ton ryby handlowej. Jesiotr, który jest w Polsce ciągle rybą mniej popularną - a szkoda - produkowany jest od niewielkiego narybku, który podchowywany jest na wylęgarni, by potem rosnąć zarówno w stawach ziemnych razem z karpiem, jak i w basenach pstrągowych - wspólnie z pstrągiem. Jego produkcja jednak utrzymywana jest na poziomie maksymalnie dwóch ton rocznie co związane jest z stosunkowo niskim popytem na tą bardzo smaczną rybę.
W mniejszym zakresie produkujemy jeszcze kilka gatunków ryb słodkowodnych takich jak amur, lin, sum europejski, tołpyga, czy kolorowego karpia koi i karasia. Są to jednak ilości mniej istotne zamykające się w ilości ok 2 ton łącznie. Dzięki współpracy z innymi gospodarstwami rybackimi z okolicy można u nas okazjonalnie spotkać także węgorza, sieję, sielawę, szczupaka oraz inne ryby hodowlane i jeziorowe.
Ponieważ tylko część doświadczenia zawodowego posiadamy dzięki ponad dziesięcioletniej pracy w tej branży, a dużą jej część nabyliśmy podczas wspólpracy z innymi gospodarstwami, które chętnie dzieliły się z nami zarówno wiedzą jak i nowinkami technologicznymi - sami chętnie pomagamy innym hodowcom, z niektórymi współpracując już od dłuższego czasu. Dotyczy to zarówno początkujących hodowców pół-profesjonalnych, dla których hodowla pstrąga jest bardziej hobby niż sposobem na życie, jak i hodowców dłużej od nas hodujących np. karpia, którzy posiadają także warunki do hodowli pstrąga. Pomogliśmy także w budowie, uruchomieniu i urządzeniu kilku łowisk specjalnych, które w miarę możliwości zaopatrujemy w żywego pstrąga.
Obecnie doskonalimy chów i hodowlę pstrąga alpejskiego (palii alpejskiej), której walory smakowe doceniane są w całej Europie - coraz bardziej także w Polsce. Ponieważ równolegle rozwijamy działalność przetwórczą - zwłaszcza w zakresie delikatesów z ryb - palia wkrótce stanie się podstawowym gatunkiem, jaki oferować będziemy na rynku.
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY