doradztwo.xl.pl pstrag.xl.pl
Adres Tarnowo 16, 64-930 Piła   Telefon 67 216 02 36   Skype Pstrag_Tarnowo   Email pstrag@xl.pl   Mapa mapa dojazdu

Hodowla ryb 

 

Hodowla ryb

Rybajka 

delikatesy z ryb 

Rybajka - delikatesy z rybRybajka - delikatesy z rybRybajka - delikatesy z rybRybajka - delikatesy z rybRybajka - delikatesy z rybRybajka - delikatesy z ryb

Restauracja Rybna 

"RYBI PUZON" 

Restauracja Rybna -

Łowisko 

 

Łowisko

Hodowla ryb

 


   Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Tarnowo prowadzi hodowlę ryb słodkowodnych. Podstawowym gatunkiem hodowanym na obiekcie był pstrąg tęczowy, który od 2003 roku produkowany był w pełnym zakresie, tzn. od ikry do ryby handlowej. Począwszy od roku 2007 rozpoczęliśmy proces przekwalifikowania hodowli w kierunku pstrąga alpejskiego. W 2008 osiągniemy pułap produkcji ok pół na pół obu gatunków pstrąga, od 2009 większość stanowił będzie alpinus. Możliwości produkcyjne gospodarstwa to ok. 150 - 200 ton pstrąga, z czego większość hodowana jest do wagi handlowej. Od 2009 planujemy wprowadzić do sprzedaży również materiał zarybieniowy pstrąga alpejskiego.

   Poza pstrągiem hodujemy także inne gatunki ryb. Przeważającymi są karp i jesiotr. Produkcja karpia oparta jest na ziemnych stawach narybkowych, oraz na areale produkcyjnym innych gospodarstw z którymi Pstrąg Tarnowo kooperuje. Produkcja karpia osiąga rocznie rozmiary 30 - 80 ton ryby handlowej. Jesiotr, który jest w Polsce ciągle rybą mniej popularną - a szkoda - produkowany jest od niewielkiego narybku, który podchowywany jest na wylęgarni, by potem rosnąć zarówno w stawach ziemnych razem z karpiem, jak i w basenach pstrągowych - wspólnie z pstrągiem. Jego produkcja jednak utrzymywana jest na poziomie maksymalnie dwóch ton rocznie co związane jest z stosunkowo niskim popytem na tą bardzo smaczną rybę.

    W mniejszym zakresie produkujemy jeszcze kilka gatunków ryb słodkowodnych takich jak amur, lin, sum europejski, tołpyga, czy kolorowego karpia koi i karasia. Są to jednak ilości mniej istotne zamykające się w ilości ok 2 ton łącznie. Dzięki współpracy z innymi gospodarstwami rybackimi z okolicy można u nas okazjonalnie spotkać także węgorza, sieję, sielawę, szczupaka oraz inne ryby hodowlane i jeziorowe.

 

   Ponieważ tylko część doświadczenia zawodowego posiadamy dzięki ponad dziesięcioletniej pracy w tej branży, a dużą jej część nabyliśmy podczas wspólpracy z innymi gospodarstwami, które chętnie dzieliły się z nami zarówno wiedzą jak i nowinkami technologicznymi - sami chętnie pomagamy innym hodowcom, z niektórymi współpracując już od dłuższego czasu. Dotyczy to zarówno początkujących hodowców pół-profesjonalnych, dla których hodowla pstrąga jest bardziej hobby niż sposobem na życie, jak i hodowców dłużej od nas hodujących np. karpia, którzy posiadają także warunki do hodowli pstrąga. Pomogliśmy także w budowie, uruchomieniu i urządzeniu kilku łowisk specjalnych, które w miarę możliwości zaopatrujemy w żywego pstrąga.


   Obecnie doskonalimy chów i hodowlę pstrąga alpejskiego (palii alpejskiej), której walory smakowe doceniane są w całej Europie - coraz bardziej także w Polsce. Ponieważ równolegle rozwijamy działalność przetwórczą - zwłaszcza w zakresie delikatesów z ryb - palia wkrótce stanie się podstawowym gatunkiem, jaki oferować będziemy na rynku. 

   

 

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY

 






       


Newsletter

Jeżeli chciałbys być informowany o nowościach
na naszej stronie zapisz się na newsletter

Galeria

ew2012061
ew2012062
ew2012063
ew2012064
ew2012065
ew2012066
ew2012067
ew2012068
ew2012069
ew20120610
ew20120611
ew20120612
ew20120613
ew20120614
ew20120615
ew20120616
ew20120617
ew20120618
ew20120619
ew20120620
ew20120621
ew20120622
ew20120623
ew20120624
ew20120625
ew20120626
ew20120627
ew20120628

Dania z ryb

Pstrąg w migdałach
Pstrąg na niebiesko
Pstrąg z grilla
Pstrąg wiosenny
Nowość! Pstrąg cytrynowy ...
Nowość! Pstrąg duszony ze szpinakiem i fetą...
Nowość - seviche z pstrąga !
Nowość - pstrąg zapiekany z mandarynkami i porem ...